Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Όχι λόγω των Σκοπιανών είπε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο συνέδριο της ESU

Η υπερηφάνεια των Ελλήνων είναι πάνω από κάθε μία διάκριση


Από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη Λεμεσό της Κύπρου το 24o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών (ESU). Στην ESU μετέχουν εθνικές ενώσεις φοιτητών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες φοιτητές δυστυχώς δεν εκπροσωπούνται στο εν λόγω οργανισμό, αφού η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) είναι ανενεργή εδώ και χρόνια.

Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ –ως η μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη της Ελλάδος- έλαβε κατ’ εξαίρεση πρόσκληση συμμετοχής στο 24o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών (ESU). Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς όμως η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στο συνέδριο δεν ευοδώθηκε λόγω μιας δυσάρεστης έκπληξης. Η γαλάζια νεολαία, ως όφειλε αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Σκοπιανούς εξ' αιτίας της ονομασίας με την οποία είχαν αναγνωριστεί.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το βασικό λογότυπο που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί Φοιτητές, απεικονίζει τον ήλιο της Βεργίνας στα χρώματα της FYROM, γεγονός που εξόργισε τους ΔΑΠίτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις ενέργεις των Σκοπιανών.

Μάλιστα, ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Απόστολος Μπακόλας έστειλε επιστολή στο προεδρείο της ESU με το οποίο εξηγεί τους λόγους άρνησης της μεγαλύτερης Ελληνικής φοιτητικής νεολαίας να συμμετάσχει στο συνέδριο, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας της απόφασης που έχει ληφθεί για την είσοδο των Σκοπιανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών μιας και αυτή αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες.

Αιτία για το ανενόχλητο παιχνίδι των Σκοπιανών πάντως είναι η απουσία της ΕΦΕΕ από τα πράγματα, μιας και στην ESU μετέχουν κυρίως εθνικές ενώσεις.

Όσο το φοιτητικό κίνημα παραμένει ακέφαλο κάποιοι εντός και εκτός συνόρων θα σφετερίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων φοιτητών.

 Ανακοίνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το θέμα.
Read more »

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα του πανεπιστημίου Κρήτης.


Ερώτηση αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.
Η ερώτηση κατατέθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορούσε την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης. O κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι παρ’ ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την επάρκεια του αριθμού του διδακτικού προσωπικού, το οποίο καλείται να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες περίπου 17.000 φοιτητών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Επιπλέον, σημειώνεται ότι υπάρχει η ανάγκη κάλυψης των υλικοτεχνικών υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και του παραγόμενου ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου ενώ τέλος, τονίζεται ότι προκύπτει δυσκολία στην κάλυψη της σίτισης και στέγασης των φοιτητών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η περιστολή των δημοσίων δαπανών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη για το κράτος δημοσιονομική εξυγίανση, αποτελεί πράξη ύψιστης πολιτικής ευθύνης και απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Ωστόσο, κατά την επίπονη αυτή διαδικασία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παιδεία, και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί το εργαλείο, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας σταθερής αναπτυξιακής προοπτικής.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει πέντε Σχολές: Φιλοσοφική, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής στο Ρέθυμνο, και στο Ηράκλειο τις Σχολές των Επιστημών Υγείας και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Οι σχολές αυτές διαρθρώνονται σε δεκαεπτά Τμήματα, που καλύπτουν ένα ευρύτατο επιστημονικό φάσμα. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης φοιτούν περίπου 14.400 προπτυχιακοί, 1.300 μεταπτυχιακοί φοιτητές, και 1.500 υποψήφιοι διδάκτορες. Αντίστοιχα, το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό όλων των βαθμίδων αριθμεί, κατά προσέγγιση, 500 μέλη, ενώ οι διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες υποστηρίζονται από περίπου 90 Συμβασιούχους Διδάσκοντες (Π.Δ./407), 110 μέλη Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και 380 διοικητικούς υπαλλήλους.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς, σύμφωνα με διεθνή κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κατατάσσεται από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των πεντακόσιων καλύτερων ιδρυμάτων παγκοσμίως, αλλά και στα πενήντα πρώτα ιδρύματα που λειτουργούν λιγότερο από πενήντα έτη. Είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που, από το 2000, επεδίωξε την εξωτερική αξιολόγηση για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, ενώ η εσωτερική αξιολόγηση, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έχει ολοκληρωθεί και στα 17 Τμήματα του Ιδρύματος.
Παράλληλα, συμβάλλει ουσιαστικά στην πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου που έχει συνδέσει την παρουσία του Ιδρύματος με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και με τη συνέχιση της παράδοσής του στα γράμματα και τον πολιτισμό.
Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνδέονται με τις υλικοτεχνικές υποδομές, με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, αλλά κυρίως με την επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 17 % των διδακτικών αναγκών καλύπτεται από συμβασιούχους καθηγητές (Π.Δ. 407), για τους οποίους δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, περίπου 9% των μόνιμων μελών ΔΕΠ (δηλαδή 48 άτομα) είναι υπό διορισμό ήδη από το 2010. Σε κάποια τμήματα, όπως το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού οι συμβασιούχοι καθηγητές (Π.Δ. 407) καλύπτουν περίπου το 33% του απαιτούμενου για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών διδακτικού προσωπικού.
Επιπρόσθετα, εξ’ αιτίας της ένταξης περισσότερων φοιτητών στο πρόγραμμα σίτισης – ακριβώς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει την ελληνική οικογένεια, τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν παρά μόνο για την σίτιση του 29,5 % των δικαιούχων φοιτητών.
Επειδή η στήριξη ενός διαπρεπούς και καταξιωμένου ακαδημαϊκού θεσμού από την Πολιτεία είναι επιβεβλημένη και τα βασικά αυτά προβλήματα υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Επειδή αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο και η ηγεσία του, προσπάθειες που πρέπει να αναγνωριστούν από το σύνολο της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, και με βάση τα προαναφερθέντα:
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους καθηγητές (Π.Δ. 407) και την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των τμημάτων;
2. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν από το 2010;
3. Ποιες θα είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με το μείζον θέμα της σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία σε περίοδο κρίσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία»;

Read more »

Τα πανεπιστήμια οδηγούνται σε κατάρρευση.


Κλειστά είναι σήμερα όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με απόφαση της Συγκλήτου, συμβολικά ως διαμαρτυρία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ίδρυμα, αδυνατώντας σε αρκετές περιπτώσεις να υλοποιήσει τα προγράμματα σπουδών του.
Νωρίτερα το πρωί δόθηκε συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην έδρα του, το Ρέθυμνο, όπου υπογραμμίστηκαν από τον πρύτανη Ευρ. Στεφάνου και τον αντιπρύτανη Κ. Τζανάκη τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει με κυριότερα τον μηδενισμό των πιστώσεων για προσλήψεις συμβασιούχων ΠΔ/407 που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος και τη σίτιση των φοιτητών, καθώς το πανεπιστήμιο αδυνατεί να σιτίσει όσους θα έπρεπε αφού δεν του έχει επιτραπεί από την πολιτεία να χρησιμοποιήσει το ταμειακό του υπόλοιπο για το σκοπό αυτό.
Όπως τονίστηκε η στάση της πολιτείας απέναντι στα πανεπιστήμια, παρά μάλιστα το γεγονός ότι σε διεθνείς αξιολογήσεις αρκετά, όπως το Π.Κ., είναι μεταξύ των πρώτων, οδηγεί σε συρρίκνωση των ιδρυμάτων και αδυναμία λειτουργίας.
Η συνέντευξη έγινε σε απευθείας σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, το οποίο ως περιφερειακό πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα με το πανεπιστήμιο Κρήτης και οι δυο πρυτάνεις θα προχωρήσουν σε κοινό διάβημα στο υπουργείο παιδείας.

GOODnet.gr

Read more »

Τι είπε ο υπουργός Παιδείας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια.


Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πρέπει να έρθει -και μπορεί να έρθει-μόνο μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παιδείας σε Συνέντευξη Τύπου , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Υπάρχουν όμως, σημείωσε ο κ. υπουργός, τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης , τα Κολέγια τα οποία έχουν τη λειτουργία τους και βεβαίως εκεί προχωράμε σε μια Νομοθετική ρύθμιση, βάσει και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, ώστε όταν πληρούν τους πολύ αυστηρούς όρους, να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.
Αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει , τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι να υπάρχουν πρωτίστως πολύ ανταγωνιστικά Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια και το γνωστικό αντικείμενο των Ναυτιλιακών Σπουδών να θεραπεύεται μέσα σε αυτά τα Πανεπιστήμια. Από εκεί κι έπειτα, πρόσθεσε ο κ. υπουργός, εάν αυτό υπάρχει και σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, τα οποία υπό αυστηρούς όρους λειτουργούν και αναγνωρίζονται σιγά – σιγά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αυτό είναι φυσικό.

Read more »

Ανακοίνωση για την λειτουργία ιατρείου πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου!


Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κονότητας Ρεθύμνου ότι το ιατρείο της πανεπιστημιούπολης θα λειτουργεί προς το παρών μια ημέρα την εβδομάδα και συγκεκριμένα,κάθε Δευτέρα απο τις 9 έως την 1,αρχής γενομένης απο την προσεχή εβδομάδα,ήτοι 8/10/2012.
Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση θα δίνεται καταρχήν στους φοιτητές όλων των επιπέδων σπουδών και έπειτα στο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος.Θεράπων και ελεγκτής ιατρός ορίστηκε η κ. Χρυσή Δασκαλάκη απο το Κέντρο Υγείας Περάματος,η οποία και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ίδρυμα και εννίοτε επιπλέον των υπηρεσιακών της καθηκόντων.
Καταβάλλεται δε,κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί πρόσθετη εθελοντική προσφορά υπηρεσιών και απο άλλους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ,προκειμένου το ιατρείο να λειτουργεί περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και να καλύπτονται οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών.
Απο το Τμήμα Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Read more »

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πτυχιακές Β' Τομέα!

Read more »

Έναρξη μαθημάτων χειμερινού Εξαμήνου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου
8 Οκτωβρίου 2012


Οι δηλώσεις μαθημάτων και οι ανανεώσεις εγγραφών θα ξεκινήσουν μετά την οριστικοποίηση των μαθημάτων του εξαμήνου από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος στις 10-10-2012
Read more »

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση Πτυχιακών. Διδάσκουσα Βασιλάκη Ε.

Read more »

Πτυχιακες Δ' Τομέα.


ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ Δ’ ΤΟΜΕΑΣ

Επόπτης: Δημήτρης Καραγιώργος
• Ρούσση Μαρία
• Τσιαμπίρη Ελένη
• Κατσινέλη Ελένη
• Δρούγκα Ελευθερία
• Θεοδωράκη Δήμητρα

Επόπτης: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
• Κάλλου Ελένη
• Κρασονικολάκης Αργύρης

Επόπτρια: Αλεξάνδρα Ζερβού
• Ανωγειανάκη Θεοχάρη
• Νάθενα Ελένη
• Τσούχλη Μαρία- Άννα
• Λουφαρδάκη Θεοδώρα

Επόπτρια: Βιβή Θώμου
• Κυριακίδου Μαριλένα
• Φαλιέρου Βασιλική

Επόπτης: Κώστας Χρηστίδης
• Καργιωτάκη Ειρήνη
• Κάργα Άννα

Επόπτρια: Κυριακή Τριχάκη
• Λασηθιωτάκη Γεωργία
Read more »

Αναστολή μαθημάτων του Π.Τ.Δ.Ε.

Read more »