Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κλειστό το πανεπιστήμιο την Δευτέρα!

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε, λόγω των βουλευτικών εκλογών, την αναβολή των μαθημάτων της Δευτέρας 7 Μάιου και τη σχετική αναπλήρωση τους. Την Παρασκευή 4 Μάιου θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα.
Read more »

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

6 Μύθοι Για Τις Φοιτητικές Εκλογές!



Λίγος καιρός απομένει, μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών. Πριν κάποιες μέρες ξεκίνησε  και επίσημα η «προεκλογική περίοδος» στα πανεπιστήμια.  Η αποχή θα είναι μεγάλη και οι λόγοι πολλοί. Παρακάτω ακολουθούν 6 δικαιολογίες που συνήθως επικαλούνται οι φοιτητές και στις οποίες δίνεται απάντηση.

Πρώτος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσω στις φοιτητικές εκλογές, αφού δεν έχουν καμία σημασία και αποτελούν απλά καταμέτρηση των δυνάμεων των κομμάτων στα πανεπιστήμια.

Η παραπάνω άποψη υποδηλώνει απουσία ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και άγνοια για τη δύναμη που έχουμε με την ψήφο μας. Μέσω των φοιτητικών εκλογών εκλέγονται οι εκπρόσωποι των φοιτητών στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αλλά και οι εκπρόσωποι μας στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. Ο φοιτητικός σύλλογος και οι εκπρόσωποι  φοιτητών μεσολαβούν στους καθηγητές και στα όργανα του πανεπιστημίου ώστε να προωθήσουν συλλογικά τα συμφέροντα μας. Όπως γίνεται αντιληπτό σε αφορά άμεσα ποια άτομα θα σε εκπροσωπούν και θα αποφασίζουν για σένα.

Δεύτερος μύθος: Όταν δεν πηγαίνω να ψηφίσω, γυρίζω την πλάτη στο κατάντημα και στη βρωμιά του πολιτικού κατεστημένου των κομματικών παρατάξεων.

Είναι μια συχνή δικαιολογία που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της δικής του αδιαφορίας. Κατακρίνει το σύστημα, τις σάπιες δομές του, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια και οδηγεί τους φοιτητές στην άρνηση και την αποχή. Αλήθεια, πόσο καθίσαμε να σκεφτούμε ότι με τη στάση αυτή όχι μόνο δεν βάλλουμε εναντίον του συστήματος, αλλά αντιθέτως το συντηρούμε και το τροφοδοτούμε ακόμη περισσότερο καθώς αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο στους κομματικούς, τους τυφλούς υποστηρικτές μιας εν τέλει μειοψηφίας, να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς; Κρίνουμε λοιπόν το αποτέλεσμα με την πράξη αυτή και σχεδόν πάντα υπέρ του εκάστοτε νικητή.

Τρίτος μύθος: Και να πάω να ψηφίσω, δεν ξέρω τι θα ψηφίσω αφού όλοι είναι το ίδιο χάλια, δεν με εκφράζει κανείς.

Άλλη μια κλασική δικαιολογία που επικαλούνται οι φοιτητές όταν δεν ψηφίζουν. Είναι συνέχεια του προηγούμενου μύθου, με τη διαφορά ότι βάζει την καλή θέληση του φοιτητή να ψηφίσει, αλλά με απογοήτευση διαπιστώνει ότι δεν τον εκφράζει κανείς και δεν ψηφίζει κανέναν. Η απάντηση είναι απλή: Μίλησες με τους εκατοντάδες υποψηφίους; Απαίτησες να μάθεις το πρόγραμμα και τις θέσεις τους, τις προτάσεις και τα οράματά τους; Αν λοιπόν τα δικά σου οράματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν κατεβαίνεις κι εσύ στις εκλογές μακριά από πολιτικά μαντριά, μέσω μιας ανεξάρτητης παράταξης;

Τέταρτος μύθος: Ό,τι και να ψηφίσω όλο οι ίδιοι βγαίνουν και δεν αλλάζει τίποτα. Άρα δεν πάω να ψηφίσω.

Αυτό κι αν είναι κακή δικαιολογία. Ας δώσω ένα αφελές παράδειγμα. Ξέρουμε όλοι ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα πεθάνουμε. Παρόλα αυτά κάνουμε τόσες μα τόσες πράξεις, που δεν βγάζουν πουθενά αφού στο τέλος δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας και θα πεθάνουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα παρατήσουμε τη ζωή, τον αγώνα, την δημιουργία, τα οράματα επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα πεθάνουμε; Το ίδιο συμβαίνει και στις εκλογές. Η εκλογική δύναμη είναι συγκεκριμένη. Έχουμε σκεφτεί πόση διαφορά θα είχαν τα αποτελέσματα, αν οι φοιτητές ήταν περισσότερο συνειδητοποιημένοι, πολιτικά ώριμοι και μορφωμένοι, μα πάνω απ’ όλα ενεργοί; Και δεν εννοώ αλλαγή στη βάση των παρατάξεων. Η αλλαγή θα επέλθει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων και των κριτηρίων επιλογής του υποψηφίου που θα ψηφίσουμε.

Πέμπτος μύθος: Δεν με νοιάζει ποιος θα βγει, το ίδιο μου κάνει. Κοιτάω τη δουλειά μου και δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά γιατί είναι βρώμικα.

Μια δικαιολογία που με θυμώνει πολύ και δυστυχώς είναι ο βασικός λόγος που δεν πάει κάποιος φοιτητής να ψηφίσει, όσο και αν δεν το λέει ξεκάθαρα. Αν διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις θα παρατηρήσουμε ότι ο φοιτητής στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρουσιάζει την πολιτική ασθένεια των ημερών μας: τον σκληρό ατομικισμό και ωχαδερφισμό. Παρουσιάζει το ατομικό και ίδιον συμφέρον, ως το υπέρτατο αγαθό, με τον φοιτητή να δικαιολογείται λέγοντας: Να κάνω τη δουλειά μου, να περάσω καλά, να τελειώσω, να ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου και να μην ασχοληθώ ποτέ με σας.

Βλέπουμε όμως πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η πράξη και σκέψη στην καθημερινότητά μας. Με τον καθένα να κοιτά το Εγώ του, την ατομική του ευμάρεια, αδιαφορώντας για το γενικό καλό. Όλα όμως, καλώς ή κακώς, μας επηρεάζουν. Και όταν αποφεύγεις μια μάχη, στο τέλος σίγουρα θα τη δώσεις για κάποιο προσωπικό θέμα που σε αφορά και σε επηρεάζει στη ζωή σου αλλά θα είναι αργά και το αποτέλεσμα θα έχει κριθεί. Πόσες φορές δεν είδαμε οι φοιτητές μετά από μακροχρόνιες καταλήψεις να πηγαίνουν μαζικά να ψηφίσουν, όχι την καλύτερη παράταξη, αλλά αυτή που τους εκφράζει το συμφέρον, στη προκειμένη περίπτωση την παράταξη που είναι κατά της κατάληψης. Ο Περικλής, στην αρχαία Αθήνα, έλεγε πως ο απολίτικος άνθρωπος είναι άχρηστος. Και όντως έτσι είναι με μια διαφοροποίηση: δεν είναι μόνο άχρηστος, είναι και επικίνδυνος. Γιατί μπροστά στο ατομικό συμφέρον είναι ικανός να πατήσει επί πτωμάτων, να γίνει ηθικός αυτουργός μιας ανείπωτης παρακμής στα ελληνικά πανεπιστήμια και να συνεχίζει να παραμένει βουβός, κοιτάζοντας να σώσει το τομάρι του.
Και τι θα γίνει; Θα βγάλω εγώ το φίδι απ’ την τρύπα; Το θέμα δεν είναι ποιος θα το κάνει, αλλά το ποιος θα το προσπαθήσει. Και σ’ αυτή την προσπάθεια είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι, ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σαν οικογένεια, σαν πανεπιστημιακή κοινότητα, σαν κοινωνία, σαν πατρίδα.

Έκτος μύθος: Δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα. Καλά είμαστε και έτσι.

Υποκριτικός και ψευδής. Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: Βγάλε τότε το σκασμό και μην ξανατολμήσεις να κάνεις κριτική για τίποτα. Γιατί το πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν είναι οι άλλοι. Είσαι ΕΣΥ!

Διασκευή από άρθρο του Γιάννη Πήλιουρα
Read more »

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Aνακοίνωση μαθήματος «θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτική πράξη II (Β03Π02)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΙΙ (Β03Π02)

Την Παρασκευή 27/4/2012 κι ώρα 17.30-20.30 θα γίνει αναπλήρωση μαθήματος στην αίθουσα Δ7. 

ΕΠΙΣΗΣ

Παρακαλούνται να εγγραφούν στην πλατφόρμα e-class του Π.Τ.Δ.Ε όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν δηλώσει το μάθημα ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΙΙ (Β03Π02) και δεν έχουν ακόμα εγγραφεί.
Στην αρχική σελίδα του e-class έχει αναρτηθεί ανακοίνωση για τον τρόπο εγγραφής.
Στην πλατφόρμα αναρτώνται οι σημειώσεις του μαθήματος και  από δω και στο εξής θα αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις, καθώς και όλα όσα αφορούν στο μάθημα.

                                                                    Η διδάσκουσα

                                                                Βενιανάκη Αικατερίνη
Read more »

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ & ΣΤΕΓΑΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι προθεσμία υποβολής αιτήσεων κατάθεσης των εγγράφων που χρειάζονται για δωρεάν σίτιση και στέγαση για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είναι από 30 Απριλίου έως 22 Μαΐου.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση  από την Φοιτητική Μέριμνα
Read more »

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο Γ. Μπαμπινιώτης για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Τα Πανεπιστήμια έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού τους, αυτήν την οποία υπέστη όλη η Ελλάδα και όλο το δημόσιο. Μία απώλεια είναι αυτή. Μία δεύτερη απώλεια είναι ότι τα αποθεματικά τους, που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέστησαν το λεγόμενο «κούρεμα» και χάθηκαν πολλά χρήματα και από κει. Έτσι, τα Πανεπιστήμια βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν.


 Γι’ αυτό, έκανα την πρόταση που πήγε να γίνει μία τροπολογία αλλά τελικά διαμορφώθηκε σε μία ρύθμιση που θα ισχύσει μέχρι τον Ιούλιο, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα, να μπορούν να δουλέψουν. Απειλούσαν ότι θα κλείσουν –καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και μάλιστα στις εκλογές.  Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα πάρουν, παίρνουν χρήματα πια, με μία ρύθμιση που έγινε. Δηλαδή, αποδεσμεύτηκε η απαγόρευση που έλεγε ότι πρώτα πρέπει να εκλεγούν τα Συμβούλια και μετά να πάρουν χρήματα.

Τώρα θα πάρουν χρήματα, ήδη πήραν τους τρεις πρώτους μήνες και θα παίρνουν κάθε μήνα μέχρι τον Ιούλιο. Μετά, η νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα ρυθμίσει αυτό το θέμα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος, έχει δείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τις παρεκκλίσεις και τα διαβήματα που έχω κάνει και ΄γω φυσικά, για να ενισχύσουμε τα Πανεπιστήμια να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ξέρετε, δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν πετρέλαιο σε βόρεια Πανεπιστήμια και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, δεν είχαν να δώσουν στις φοιτητικές εστίες, δηλαδή έξοδα καθαρά λειτουργικά. Αυτά λοιπόν καλύπτονται τώρα.  Μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Read more »

Ανακοίνωση της Πρυτανείας για τα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Κρήτης



Κατάρτιση Προϋπολογισμού
            Μέχρι και το οικονομικό έτος 2011 ο Τακτικός Οικονομικός Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου καταρτίζονταν με απόφαση της Συγκλήτου τον Οκτώβριο του εκάστοτε προηγουμένου οικονομικού έτους και εγκρίνονταν από το Υπουργείο Παιδείας μετά την έναρξη του οικονομικού έτους. Για το 2012 με το Ν. 4009/2011 η κατάρτιση του τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού συνδέθηκε  με τη συγκρότηση του Συμβουλίου που δεν έχει γίνει. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε στη συνεδρίαση 293/27-10-2011 τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος οικονομικού έτους 2012 που όμως επεστράφη στις 7 Ιανουαρίου ανυπόγραφος από την Υπουργό Παιδείας.
            Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας (6-3-2012) το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιχορηγείται για το 2012, χωρίς να είναι γνωστό το συνολικό ποσοστό διάθεσης, με
  • 7.050.000 € για λειτουργικές δαπάνες,
  • 1.400.000 € για σίτιση φοιτητών,
  • 1.285.000 € για μισθοδοσία διδασκόντων (ΠΔ 407).
         Στη συνέχεια με απόφαση της Υπουργού Παιδείας (7-3-2012) ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό διάθεσης για τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 θα είναι 24%, δηλαδή 1.692.000 €, 336.000 €, 308.400 € αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα, 2 Απριλίου 2012, η πραγματική διάθεση είναι μηδενική, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ήσαν ανελαστικές.
         Σημειώνεται επίσης ότι, από φέτος, για πρώτη φορά το ταμειακό υπόλοιπο του οικονομικού έτους 2011 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ανεξόφλητες πληρωμές του 2011 και όχι για δαπάνες του τρέχοντος έτους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
         Μετά την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων του 2012, η Σύγκλητος (συν. 299/22-3-2012) προχώρησε σε κατανομή στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες, τα οποία καλούνται να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση (26-4-12) να καταρτισθεί ο τακτικός προϋπολογισμός του Ιδρύματος και να αποσταλεί στο Υπουργείο για έγκριση με άγνωστη βέβαια προοπτική. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι, μέχρι την έγκριση του τακτικού προϋπολογισμού, η εκτέλεση ενεργείται μέχρι ποσοστού 50% επί του συνόλου των διαμορφωμένων αντίστοιχων πιστώσεων του προηγουμένου οικονομικού έτους.
         Οφείλουμε να ενημερώσουμε συμπληρωματικά ότι, σύμφωνα με το ΠΔ 113/2010, ανάληψη δαπάνης μπορεί να γίνει μόνο εφόσον “υπάρχει ανάλογη πίστωση και δεν γίνεται υπέρβαση του ποσοστού διάθεσης”. Η ανάληψη υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων ή ποσοστών διάθεσης συνεπάγεται εκτός της αυτοδίκαιης ακυρότητάς της και ατομική ευθύνη για το διατάκτη.

Συμμετοχή του Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ στην αναδιάρθρωση του χρέους
            Στις 23 Μαρτίου 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που ενημέρωνε ότι το αποθεματικό που είχε ενταχθεί μέχρι και 9 Μαρτίου 2012 στο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων (ΑΦ) ανερχόταν σε 1.199.266,44 € και είχε επενδυθεί σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το Ν. 2469/1997, “τα κεφάλαια που κατατίθενται ... σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου ... με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και ΑΦ”. Η επένδυση από την Τράπεζα της Ελλαδος έγινε εν αγνοία του Ιδρύματος και έχει ως συνέπεια, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης να ανέρχεται στις 12 Μαρτίου 2012 σε 366.743,41 €. Η απώλεια διαθεσίμων ανέρχεται σε 832.523,03 €.

Μέτρα για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού 2012
            Σε αυτό το πλαίσιο ανασφάλειας και δεινής οικονομικής κατάστασης, για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στην αποστολή του χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, επιβάλλεται να τηρηθούν αυστηρά ορισμένοι κανόνες οικονομικής διαχείρισης. Με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου όλα τα αιτήματα έγκρισης δαπανών, πλην αυτών που είναι εμφανώς ανελαστικές, θα διαβιβάζονται σε αυτό και όλες οι αποφάσεις ανάληψης δαπανών θα λαμβάνονται από αυτό. Προκειμένου να μην υπάρξει υπερφόρτωση των λειτουργιών των υπηρεσιών και των οργάνων διοίκησης, καλούνται τα Τμήματα και οι Υπηρεσίες, να αποστέλλουν προς έγκριση μόνο απολύτως επείγοντα αιτήματα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη ότι, μέχρι την έγκριση του τακτικού προϋπολογισμού, η εκτέλεση ενεργείται μέχρι ποσοστού 50% επί του συνόλου των διαμορφωμένων αντίστοιχων πιστώσεων του 2011. Ο περιορισμός ανάληψης υποχρεώσεων μέχρι 50% θα ισχύει, όχι μόνο για τις κατηγορίες εξόδων, αλλά και επί της κατανομής ανά Τμήμα και Υπηρεσία, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

            Με αίσθημα ευθύνης η Πρυτανεία θα ανταποκριθεί στο ρόλο που της έχει αναθέσει το Πανεπιστήμιο και θα το κρατήσει όρθιο και σε λειτουργία.


Ηράκλειο-Ρέθυμνο, 2 Απριλίου 2012

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης
Read more »

Ορισμός ημερομηνίας φοιτητικών εκλογών 2012


Μετά από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 6 Μαΐου, συνεδρίασε η Τεχνική Γραμματεία του Απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ και όρισε ημέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών την Τετάρτη 16 Μαΐου!

Οι φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τα πανεπιστήμια τα οποία πλέον υπολειτουργούν. Η σύνδεση της εφαρμογής του νέου νόμου με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αλλά και το κούρεμα των αποθεματικών τους έχει  οδηγήσει τα ιδρύματα σε οικονομικό στραγγαλισμό, με άμεσα θύματα τους απλούς φοιτητές.

Μέσα στη γενικότερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και την απαισιοδοξία για το μέλλον που έρχεται, οι νέοι άνθρωποι έχουμε την υποχρέωση να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε ξανά την ελπίδα.

Παρόλο την συλλήβδην απαξίωση του συνδικαλισμού, είναι καιρός να επιλέξουν οι Έλληνες φοιτητές αν όντως επιθυμούν να υπάρχει ένα υγιές φοιτητικό κίνημα ή επιθυμούν να το σβήσουν οριστικά από το χάρτη. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε την αλλαγή.

Το σύνθημα δόθηκε!

Ξεκινάμε δυναμικά τον αγώνα μας!

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΤΔΕ ΚΡΗΤΗΣ
Read more »

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η Δαπ-Νδφκ Πτδε σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Η Ανάσταση του Κυρίου που σύσσωμος ο Ορθόδοξος λαός προετοιμάζετε να γιορτάσει, να φώτιση στις ψυχές όλων μας. Σας στέλνουμε τις πιο εγκάρδιες ευχές ενόψει του Αγίου Πάσχα, με την προσδοκία το διαχρονικό και ελπιδοφόρο μήνυμα των Παθών, της Σταύρωσης και Ανάστασης του Ιησού Χριστού, ν’ αποτελέσει για όλους εμάς έναυσμα για προσωπική περισυλλογή και πνευματική ανάταση, αλλά και έμπνευση για να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και πιο χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο.

Το μήνυμα της Ανάστασης είναι σήμερα πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ για την Ελλάδα, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν οι κόποι και οι θυσίες όλων μας και θα πιάσουν τόπο. Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Read more »

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημίων!

Σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μετά το Πάσχα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, καθώς οι πόροι που διατίθενται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν.

Την κακή οικονομική κατάσταση των ανώτατων ιδρυμάτων πιστοποίησαν οι πρυτάνεις κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που είχαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά τη σύσκεψη, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι παλινωδεί όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Στην ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωσή τους μιλούν ακόμη για «οργανωμένα συμφέροντα που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Για δεινή οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων κάνουν λόγο οι πρυτάνεις, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μετά το Πάσχα ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες στους τομείς της συντήρησης και της φοιτητικής μέριμνας, συνέπεια της ελλιπούς χρηματοδότησης. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημάνει προβλήματα ακόμη και για την ασφάλεια των φοιτητών, αφού δεν θα μπορούν να συντηρηθούν ούτε τα ασανσέρ των πανεπιστημιακών κτιρίων. Η οικονομική δυστοκία μπορεί να επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, οι ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών βρίσκονται στον αέρα, αν δεν δοθεί άμεσα επιχορήγηση.

Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές τόνισαν ότι με την καταβολή στα Ιδρύματα του 25% της χρηματοδότησης, δηλαδή την καταβολή των δόσεων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου Μαρτίου, δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνουν θα εξοφλήσουν υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Ουσιαστικά, οι πρυτάνεις συνεχίζουν να ζητούν την έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων, στο πνεύμα της ρύθμισης που επιχείρησε να περάσει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης και λίγο έλειψε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόρριψη τής κατάθεσης τροπολογίας, για τη συγκρότηση προϋπολογισμών από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, τα τελευταία θα χρηματοδοτούνται με μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασισθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά την πρόβλεψη και το νόμου – πλαισίου.

Το επόμενο βήμα των πρυτανικών αρχών αναμένεται να είναι έκτακτη σύγκληση της Συνόδου τους, πιθανότατα μέσα στη Μ. Εβδομάδα προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.
Read more »

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση μαθήματος «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης: Δυσκολίες στη μάθησή της» (Β05Π11)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

To μάθημα Β05 Π11 «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης: Δυσκολίες στη μάθησή της»
ΔΕΝ θα γίνει την Πέμπτη 5/4 (11:30-14:30) λόγω απουσίας της διδάσκουσας.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την ημερομηνία και ώρα αναπλήρωσης του μαθήματος μετά τις Πασχαλινές διακοπές.

Η διδάσκουσα
Α. Μουζάκη
Read more »

Ένας στους δύο νέους χωρίς δουλειά

Στο 21% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2011, φέρνοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία, βάσει των στοιχείων της Eurostat. Πρώτη όμως, κατατάσσεται στην ανεργία των νέων, καθώς ένας στους δύο πολίτες κάτω των 25 ετών είναι άνεργος, όπως και μία στις τέσσερις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο (από 14,3% το Δεκέμβριο του 2010 σε 21% το Δεκέμβριο του 2011).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα η ανεργία για τους άνδρες εκτινάχθηκε στο 18%, για τις γυναίκες στο 25% και για τους νέους κάτω των 25 ετών στο 50,4%.

Στην Ε.Ε. των 27 χωρών μελών, ο δείκτης ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2012 ανήλθε στο 10,2% και στην ευρωζώνη στο 10,8%. Εκτιμάται ότι οι άνεργοι στην «Ε.Ε. των 27», ανέρχονται σε 24,5 εκ. και στην ευρωζώνη σε 17,13 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σ' ένα χρόνο (από το Φεβρουάριο 2012 ως το Φεβρουάριο του 2011) οι άνεργοι στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,87 εκατομμύρια και στην Ευρωζώνη κατά 1,47 εκ. .

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το Φεβρουάριο του 2012 κατέγραψε η Ισπανία (20,3%), η Ελλάδα (21% το Δεκέμβριο του 2011), η Πορτογαλία (15%) και η Σλοβακία (14%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,2%), στην Ολλανδία (4,9%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και στη Γερμανία (5,7%).
Read more »

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το νόμο των πανεπιστημίων!

Αναφερόμενος στο νόμο για τα πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί και δεν πρόκειται να αλλάξει και γίνεται προσπάθεια να λυθεί το άμεσο πρόβλημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων χωρίς τροπολογία. Θυμίζουμε την πρόταση του υπουργού παιδείας η οποία περιλάμβανε ειδική τροπολογία η οποία θα αποσυνδέει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νόμου.
Read more »

Ανακοίνωση μαθήματος «Θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτική πράξη ΙΙ» (ΒΟ3Π02)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Το Σάββατο 31-3-2012 κι ώρα 11.30-14.30 στην αίθουσα Δ1 Α θα γίνει  αναπλήρωση του μαθήματος   «Θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτική πράξη ΙΙ» (ΒΟ3Π02).

Τη Δευτέρα 2-4-2012  (17.30-20.30)  το μάθημα δε θα πραγματοποιηθεί λόγω απουσίας της διδάσκουσας. Η ημερομηνία για την αναπλήρωση του μαθήματος θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. 

                                                       Η διδάσκουσα
                                                       Βενιανάκη Αικατερίνη
Read more »

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ !

 


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρέθυμνου διοργανώνει σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου και το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης ''κοινωνικό φαρμακείο''!

O σκοπός της εκδήλωσης αυτής, είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια καθώς και η ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρος του πληθυσμού από βασικές παροχές υγείας όσο και σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγιεινής.

Το κοινωνικό φαρμακείο τροφοδοτείται από όλους εμάς με την προσφορά μη ληγμένων φαρμάκων από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου στα τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ !!!

 https://www.facebook.com/events/269191496498377/
Read more »